Koopmanskade

Laak III Vathorst Amersfoort

Het nieuwbouwplan ‘Koopmanskade’ maakt deel uit van de stadsuitbreidingslocatie Laak 3 in Vathorst aan de rand van Amersfoort gelegen. De rivier de Laak markeert de noordelijke grens tussen bebouwd en open gebied. Achter de Laak ligt de polder. Het masterplan ontworpen door West 8 Urban Design & landscape Architecture is een moderne vertaling van de kwaliteiten van de Oudhollandse Waterdorpen. Dit zijn dorpen die zijn opgezet gebaseerd op een netwerk van waterwegen in een verdichte stedelijke setting waarbij het leven en werken intensief verbonden is met het water.


  
Plandeel Laak III

Ontworpen silhouet

Het plandeel Laak 3 ligt aan een brede groene gracht en bakend hier als krachtige gevelwand de oostelijke rand af van de wijk. De prominente ligging wordt functioneel versterkt door de directe nabijheid van het station, het P+R gebied met bushalte en de ringweg Laakboulevard. Met hoge ambities in beeldkwaliteit en architectonische uitwerking hebben we, in samenwerking met West 8 als supervisor, een statige grachtenwand van zon 250 meter lang ontwikkeld. Dit hebben we gedaan door de focus te leggen op een robuuste totaalcompositie opgebouwd uit een reeks voorname grachtenpanden met verschillen in beukbreedtes, dakvormen en gevelontwerpen.

Koopmanskade

Voor de architectonische invulling van de grachtenwand hebben we ons laten inspireren door een aantal archetypes die in de Oudhollandse Waterdorpen voorkomen: Enkele en dubbele pakhuizen, het koopmanshuis en het herenhuis zijn hier voorbeelden van. Dit zijn stoere voorname woningen met rijke metselwerk detaillering en verbijzonderingen in aluminium en sierbeton. Als eigentijdse vertaling hebben we hieraan het kashuis en het poorthuis toegevoegd. Sfeer dragend bij deze types zijn de grote glazen puien die een maximale interactie tussen binnen en buiten mogelijk maken. Elk type sluit net als in de oude waterdorpen op een eigen manier aan op het openbare gebied, de kade. De entrees zijn met veel zorg tot in detail uitgewerkt; sommigen ingetogen chique met betonnen bankjes of verbreedde onderdorpels, anderen juist open en transparant.

Opgave
52 eengezinswoningen
Opdrachtgever
Heijmans Vastgoed B.V.
Start bouw
2020
Programma
Typologie
Type opdracht

Meer weten over dit project?

Neelu Boparai
Architect/eigenaar

+31 (0) 75 – 655 55 55
office@boparai.nl

Deel deze pagina