Robuuste kadewoningen zorgen voor vanzelfsprekend samenspel

Houthaven Wiborg Eiland Amsterdam

Eiland van stoere jongens

De Houthaven was de eerste gegraven haven in Amsterdam. Het overslaggebied werd in 1945 gedempt maar krijgt vanaf 2016 opnieuw de uitstraling van een haven met de aanleg van zeven kunstmatige woon- en werkeilanden die qua vorm lijken op de insteekhavens van weleer. Elk eiland bezit een thema en elke kavel een paspoort waarin de randvoorwaarden voor bebouwing zijn beschreven. De opdracht voor het Wiborgeiland was een 150 meter lange woonstrook te ontwerpen die aan twee kanten uitzicht op het water heeft. Het thema voor dit eiland was ‘stoere jongens’, refererend aan pakhuizen zoals aan de Amsterdamse grachten.

Houthaven Wiborg
Luchtfoto voor ontginning Houthaven

Pakhuizenstudie voor Houthaven

Een studie naar pakhuizen van over de hele wereld heeft geleid tot een weloverwogen keuze voor het ritme, de materialisering en detaillering van de vijflaagse bebouwing. Het resultaat is een afwisselend gevelbeeld met een negental variaties voor drie appartementengebouwen en zestien individuele panden.

Deze variatie bevindt zich eveneens achter de gevels waar met een wiskundige precisie een parkeergarage en circa 60 verschillende woningtypen van 37,5m2 tot 230m2 zijn ontworpen.

Houthaven Wiborg
Korendrager als referentie

Efficiëntie in optima forma

Het grote palet aan woningtypen vraagt om een efficiënt ontwerp. De individuele pakhuizen zijn flexibel opgedeeld in een grondgebonden benedenwoning met één of twee bovenwoningen. De bovenwoningen zijn bereikbaar via de centrale lift of trap in de appartementengebouwen waar de, naadloos in het gevelbeeld opgenomen, galerijen aan de waterzijde op aansluiten. Hierdoor blijft een maximum aan woonoppervlak over.

De grondgebonden woningen hebben een extra woonlaag in de vorm van een souterrain. Deze verdiepte woonlaag krijgt haar lichtinval aan de voorzijde door een lichtkolk, oftewel koekoek, die ontstaat door aan het raamkozijn op de begane grond een geïntegreerde vensterzitbank te plaatsen. Aan de achterzijde heeft het souterrain vensters met uitzicht op en toegang tot het water plus een patio die in verbinding staat met het terras.

Van alle tijden

Het is de kunst om de grote variatie aan robuuste kadewoningen te vertalen naar een serie hoogwaardige pakhuiswoningen die de individualiteit benadrukken maar tezamen een rustig en tijdloos beeld scheppen. Het vanzelfsprekende samenspel van oud en nieuw op Wiborg geeft de Houthaven nieuw elan en een hernieuwd bestaan.

Opgave
93 grondgebonden woningen en appartementen in Houthaven Amsterdam
Opdrachtgever
Bouwbedrijf M.J. de Nijs
Start bouw
medio 2017
Oplevering
verwacht 2019
Overig
Gewonnen tender 2016
Programma
Typologie

Type opdracht

Meer weten over dit project?

Neelu Boparai
Architect/eigenaar

+31 (0) 75 – 655 55 55
office@boparai.nl

Deel deze pagina