Riant wonen aan landelijk lint

Hornweg Aalsmeer

Lintroute

Hornweg is van oudsher de doorgaande route van Aalsmeer naar Amstelveen. Een historisch lint geflankeerd door hoge bomen. Achter de lintbebouwing is de wijk Nieuw Oosteinde ontstaan waarmee het gebied zijn oorspronkelijke agrarische functie heeft verloren. Ook als doorgaande route is de Hornweg onderbroken, de weg buigt nu de wijk in, in plaats van aan te sluiten op de dijk. Aan dit laatste stuk Hornweg ligt al jaren een braakliggend perceel dat als ketenpark voor de bouw van de nieuwe wijk gebruikt werd. De vraag ontstond om voor deze plek negen vrijstaande woningen voor het hogere segment te ontwerpen.

Tuindershuizen

De nieuwe woningen dienen te passen bij de identiteit van de Hornweg. Diversiteit in architectuur, een dwarse kap, verspringende rooilijnen en maximale goothoogte van 4,5 meter zijn vereisten om aan te sluiten bij het tuinderslint. Door een uitgekiende variatie in gevelcompositie, kleurstelling en materialisering, is een harmonieuze compositie ontstaan. De woningen zijn ruimtelijk en licht door het gebruik van dubbelhoge puien, vides en opengewerkte zijvolumes zonder de landelijke uitstraling aan te tasten. Op deze manier haalt elke woning buiten naar binnen. Dit principe is omgekeerd toegepast bij het ontwerp van de ‘schuur’. Een ingetogen overdekte buitenplaats met geïntegreerde berging  geeft het terras een beschut gevoel.

Impressie zij uitbouw
Impressie interieur

Beëindiging in stijl

De negen verscheiden woonhuizen zijn dermate zorgvuldig op elkaar afgestemd dat de individualiteit de coherentie versterkt. De materialisering zoekt aansluiting met de bestaande architectuur. Een familie van woningen is het resultaat. Door gebruik te maken van grote raampartijen, hoogwaardige afwerkingen en visuele verbindingen tussen de ruimtes ogen de riante woningen chic en luchtig tegelijk. De historische lintbebouwing is in een eigentijdse variant vormgegeven waarmee het open eind van de Hornweg een passend slotstuk heeft gekregen.

Opgave
9 vrijstaande woningen aan lint.
Opdrachtgever
HSB Bouw
Start bouw
2017
Oplevering
2019
Programma
Typologie
Type opdracht

Meer weten over dit project?

Neelu Boparai
Architect/eigenaar

+31 (0) 75 – 655 55 55
office@boparai.nl

Deel deze pagina