Een Zuid Afrikaanse Foodmarket in een monumentaal pand

Yada Yada Foodmarket Zaandam

Yada Yada Foodmarket
De Bay Harbour Market in Kaapstad
Yada Yada Foodmarket
De Bay Harbour Market in Kaapstad

Zuid Afrika in Zaandam

De Bay Harbour Market in Kaapstad is een markt waar op duurzame wijze exotisch eten, drinken en spulletjes verkocht worden, waar jong en oud uitgenodigd worden om te ontspannen en van muziek te genieten. De eigenaren kregen zulke enthousiaste reacties van Nederlandse toeristen over hun markt dat ze besloten het concept over te brengen naar Nederland. Gekozen werd voor de rauwe locatie in een oude munitiehal in Zaandam.

Yada Yada Foodmarket
Luchtfoto van het gebied met de oude munitiehal
Yada Yada Foodmarket
Voormalig munitiehal
Yada Yada Foodmarket
Staat interieur voor herbestemming

Laveren

Uitgangspunt was om zo min mogelijk ingrepen te doen in de architectuur van de locatie. De munitiefabriek was een monumentaal pand waar aanpassingen niet zomaar gehonoreerd werden. Kennis van de wet- en regelgeving is in dit soort projecten essentieel. Het kan een project ook complex maken voor een opdrachtgever. Het is dan zaak continu in dialoog met de opdrachtgever zijn wensen en de eisen van de wet op elkaar af te stemmen. Minutieuze kennis over de bouweisen en zorgvuldige communicatie over de bouwtechnische aanpassingen heeft het plan langs alle instanties geloodst. Volgens de Nederlandse bouweisen en binnen het budget is de hal getransformeerd tot een werkend geheel met de gewenste uitstraling

Yada Yada Foodmarket
Transformatie tot food-market
Yada Yada Foodmarket
‘Peuselhappies’
Yada Yada Foodmarket
Levendig decor in rauwe structuur

Food for thought

Het proces met een buitenlandse opdrachtgever bij de herbestemming van een rijksmonument vereist behalve een exacte kennis van de Nederlandse bouweisen en procedures, een bijzonder nauwe samenwerking om het project tot een succes te maken. De flexibele inzet om creatief mee te denken en alle partijen mee te nemen gedurende het proces is van grote waarde gebleken. Met als resultaat een relaxte plek waar Amsterdammers slechts de pont hoeven te nemen om de drukte te ontvluchten en te genieten van deze fusion van een Nederlands fabrieksgebouw met een internationale invulling van heerlijke ‘peuselhappies’ en ‘wegneemetes’.

Yada Yada Foodmarket
Yada Yada Market in bedrijf
Opgave
Verbouwing van oude munitiehal op Hembrugterrein tot een foodmarket
Opdrachtgever
Yada Yada Market/ eigenaar Hembrug terrein
Periode
2015
Programma
Typologie
Type opdracht

Meer weten over dit project?

Neelu Boparai
Architect/eigenaar

+31 (0) 75 – 655 55 55
office@boparai.nl

Deel deze pagina