Eerste renovatie museumgebouwen
Nationaal Holocaust Museum
Gedenkwaardige locatie museum
Tijdens de tweede wereldoorlog werden vanuit de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam tienduizenden Joden gedeporteerd. Tegenover de schouwburg lag een crèche waar de jonge kinderen van opgepakte Joden werden ondergebracht. Via het pand van de naastgelegen Kweekschool lukte het om vele kinderen uit de crèche te smokkelen en in veiligheid te brengen.
Het Nationaal Holocaust Museum wilde zich in deze Kweekschool en de Hollandsche Schouwburg, de gebouwen die het verhaal van de Holocaust vertellen, huisvesten. Voor een grootscheepse herontwikkeling van deze gebouwen was in 2016 geen geld. Om toch te kunnen openen bestond de opgave uit het geschikt maken van de begane grond voor tentoonstellingen en de bovenetages als broedplaatsen voor gevluchte kunstenaars uit oorlogsgebieden.
Minimale middelen, maximaal resultaat
Wanneer er weinig budget en tijd is, wordt er een beroep gedaan op het flexibele denkvermogen van de architect. Met welke minimale middelen behaal je het maximale resultaat en welke technische aspecten zijn cruciaal?
Zo is allereerst de routing geschikt gemaakt voor de verschillende functies en hebben de broedplaatsen en het museum een aparte entrée gekregen. In de tuin is één gebouw verwijderd en is de gymzaal omgebouwd tot tentoonstellingsruimte. De benedenverdieping van de voormalige Kweekschool heeft een ‘gallery’ achtige uitstraling gekregen door de wanden te ontdoen van de vele kleuren en bewerkte houten vloerplaten toe te passen die als warme en rustige tegenhanger van de opgefriste lichte ruimtes dienen. Door het terughoudende interieur komt de historische tentoonstelling goed tot zijn recht. De ontworpen interieurobjecten zoals de presentatietafel, garderobe en balie zijn karakteristieke elementen in het museum. Een secure operatie heeft de oude gebouwen aangepast aan de huidige (installatie)techniek en brandveiligheid.
Creatieve oplossingen
De waardering voor het gedachtegoed van het museum maakte dat voldoening een grote factor was tijdens de ogenschijnlijk eenvoudige opdracht. Door out of the box te denken zijn oplossingen bewerkstelligd die snel en betaalbaar waren maar tevens een basis leggen voor de bestendiging van een museum dat van nationaal belang is. En dat is een eer.
- Opgave
- Renovatie twee museumgebouwen en tuin voor tijdelijk gebruik
- Opdrachtgever
- Nationaal Holocaust Museum
- Aannemer
- Bouwbedrijf De Nijs
- Periode
- 2016
- Fotografie
- Monique Kooijmans
- Programma
- Cultuur
- Typologie
- Monumenten
Utiliteitsgebouw
- Type opdracht
- Renovatie
Transformatie
Meer weten over dit project?
Neelu Boparai
Architect/eigenaar
Deel deze pagina