Elegant en speels woonblok

Straat van Messina Amstelveen

Kostverloren

De wijk Bankras Kostverloren te Amstelveen is een typisch zestiger jaren wijk met veelal eengezinswoningen omringd door hoge flats. Centraal door de wijk loopt een parkstrook gekoppeld aan water. Aan deze strook, vlakbij het winkelcentrum Kostverlorenhof, stond een verlaten synagoge die vanwege haar slechte staat en de beperkte herontwikkelingsmogelijkheden gesloopt is. Besloten is de woonfunctie op deze locatie in de wijk te versterken en een duurzaam appartementencomplex te ontwikkelen. De programmatische opgave luidde een blok van vijf woonlagen met 24 woningen en een parkeerkelder te ontwerpen.

Straight forward

Door het gebouw parallel aan het water te positioneren hebben alle woningen uitzicht op het groen. De oost-westligging heeft baat bij ruime raampartijen en balkons aan beide zijden van het gebouw. Om dit te realiseren zijn twee stijgpunten middenin het blok ontworpen waar de woningplattegronden omheen gevouwen zijn. Dit geeft de bewoners maximale flexibiliteit bij de indeling van hun appartement en voorkomt een galerij aan het buitenzijde van het gebouw.

De voorzijde heeft een extra mestelwerk-facade met verspringende kaders die de achterliggende balkons omlijst. Aan de achterzijde zijn de buitenruimtes geïntegreerd in de gevel waardoor loggia’s ontstaan.

Het gebruik van rustige materialen zoals beige-kleurige bakstenen in combinatie met aluminium donkere kozijnen past in de omgeving maar geeft eveneens een elegante uitstraling aan het complex.

Zorgvuldige detaillering, de positionering, gebruik van technisch hoogwaardige materialen en zonnepanelen met groen op het dak zorgen ervoor dat de woningen energielabel A+ krijgen.

Upgrade voor de locatie

Dit appartementengebouw heeft door het slimme ontwerp een vrijheid in woonindeling die naast de energiehuishouding een duurzame toekomst garandeert. Het blok oogt zuiver en speels met het gemetselde gevelframe. De luxe uitstraling van het blok zorgt voor een fraaie upgrade van de zestiger jaren wijk.

Opgave
Appartementengebouw met 24 woningen, parkeerkelder en ondergrondse bergingen
Opdrachtgever
Caransa Groep
Periode
2019-2020
Programma
Typologie

Type opdracht

Meer weten over dit project?

Neelu Boparai
Architect/eigenaar

+31 (0) 75 – 655 55 55
office@boparai.nl

Deel deze pagina