Grootschalige woningbouw in stedelijke vernieuwing Waterschapsbuurt in De Punt

Osdorp de Punt Amsterdam

Osdorp de Punt Amsterdam
Gevelcompositie Osdorp de Punt

Vernieuwing van De Punt Amsterdam

Het stedelijke vernieuwingsgebied De Punt, bestaat net als de overige buurten in de Westelijke tuinsteden uit een hoofdzakelijk rechtlijnig stelsel van wegen, groen en water. Het gebied kent lange, haakse straten waar veel woningen en middelhoge en hoogbouwflats aan liggen. De gemeente Amsterdam breidt het woongebied stapsgewijs uit om het tekort aan sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen te verkleinen. Woningcorporatie Ymere heeft daartoe in twee fases 203 duurzame woningen en appartementen voor de midden- en laaginkomens laten ontwerpen.

Osdorp de Punt Amsterdam
Gevelritmiek in warme tonen

Nuchter en vriendelijk

De bestaande architectuur in de wijk is heel basaal. Om hierop aan te sluiten is gekozen voor een sobere en tevens vriendelijke uitstraling van het ontwerp. Daarvoor is inspiratie gezocht in de Bossche school, een stijl waarbij de maatvoering en ritmiek de basiselementen voor een harmonieus ontwerp vormen.

Alle woonblokken hebben als leidraad een duidelijk ritmische geleding met strakke, rechthoekige vormen en ramen met diepe kozijnnegges uitgevoerd in warme baksteenkleuren gekregen. De eenvoud is pretentieloos maar heeft door het hoge afwerkings- en kwaliteitsniveau een zeker elan. Een compositie van loggia’s over twee lagen en uitkragende balkons kenmerkt de appartementengebouwen. Er ontstaat een speels ritme waarmee de individualiteit van de diverse woningtypologieën wordt benadrukt.

Om de interactie tussen het leven achter de gevels en de straat te stimuleren herbergt de plint van de woontoren achter ritmische geprofileerde betonelementen een verlichte gang naar de bergingen. De grondgebonden woningen krijgen onder het keukenraam een geïntegreerd bankje in de gevel voor een levendige en veilige woonomgeving.

Osdorp de Punt Amsterdam
Diepe kozijnnegges en raambankjes
Osdorp de Punt Amsterdam
Heldere opzet van de wijk

Rijk en sober

De tijdloze architectuur van de grootschalige wijkvernieuwing is ingetogen en overzichtelijk zodat bewoners zich makkelijk thuis voelen in de helder afgebakende ruimtes. Daarnaast zoeken de gebouwen interactie met de bewoners van de Waterschapsbuurt die hierdoor uitgenodigd worden om te zorgen voor hun buurt. De sobere architectuur oogt door de goed gedetailleerde eenvoud rijk. Een rijke start voor de nieuwe buurt.

Osdorp de Punt Amsterdam
Appartementengebouw
Opgave
Ontwerp van 94 woningen en 109 appartementen (koop- en sociale huur) in twee fases in de Waterschapsbuurt Osdorp de Punt
Opdrachtgever
Ymere
Aannemer
Bouwbedrijf M. de Nijs en zonen
Adviseur
Nieman de Valk
Periode
Fase 1: 2011, fase 2: 2015
Programma
Typologie

Type opdracht

Meer weten over dit project?

Neelu Boparai
Architect/eigenaar

+31 (0) 75 – 655 55 55
office@boparai.nl

Deel deze pagina