Studioblok

Solid Haveneiland IJburg

Solid Haveneiland IJburg

IJburg is een populair woongebied op tien minuten afstand van Amsterdam Centrum. Eén van de laatste kavels op Haveneiland West die bebouwd wordt, valt onder het beeldkwaliteitsplan van Solid, bestemmingsvrije multifunctionele complexen met een robuuste duurzame verschijningsvorm. Deze richtlijn is door de opdrachtgever verder gespecificeerd tot de opgave voor een flexibel indeelbaar blok met minimaal 108 betaalbare studio’s van maximaal 50 vierkante meter, twee gemeenschappelijke verblijfsruimtes en bergingen. Het gebouw diende zodanig ontworpen te worden dat de functie in de toekomst eventueel kan veranderen.

Solid Haveneiland IJburg
Concept schets

Programmatisch frame als leidraad

De vereiste flexibiliteit en de efficiëntie van het gebouw vroegen om een slimme aanpak. Door twee poten, één smalle hoge met doorzonwoningen en één brede lagere met tegenover elkaar geplaatste eenzijdige woningen, te ontwerpen die als het ware in elkaar grijpen ontstaat een kloeke L-vorm. Dit concept is logisch ingevuld met 125 variabele studio’s, twee dubbelhoge collectieve ruimtes en een dakterras waarbij overal rekening is gehouden met maximale bezonning vanwege de omliggende bebouwing.

De gevel is een ritmische uitwerking van het programmatisch frame met zo nu en dan een uitsparing, een dubbelhoge entree en een verhoogde plint in een lichte levendige baksteen. De brede penanten van de dragende gevel lopen taps naar de kozijnen toe waardoor ze optisch slanker zijn. Daar waar mogelijk krijgen de studio’s een rank balkon in een warme tint en de woningen op de begane grond een tuin aan de binnenzijde van het blok. Het levert een robuust gebouw op dat tegelijk licht en vriendelijk oogt.

Dierbaar

De opgave om een multifunctioneel blok te ontwerpen waarvan de gevel niets verraadt over de achterliggende functie heeft geresulteerd in een rustig gebouw met een dynamische uitstraling. Het fraaie strakke blok klopt in zijn detaillering doordat het loepzuiver in elkaar is gezet. De materialisering zorgt ervoor dat het gebouw mooi zal verouderen en de investering in de ruim bemeten collectieve ruimtes en de privébalkons zal voor levendigheid in en rondom het gebouw zorgen. Deze solid wordt een dierbare plek om te zijn.

Opgave
Ontwerp van 125 studio’s in een flexibel gebouw
Marktnaam
Ivens Studios
Opdrachtgever
Ontwikkelcombinatie SBB - De Nijs
Aannemer
Ontwikkelcombinatie SBB - De Nijs
Periode
2017-2019
Opmerking
Gewonnen tender 2015
Programma
Typologie

Type opdracht

Meer weten over dit project?

Neelu Boparai
Architect/eigenaar

+31 (0) 75 – 655 55 55
office@boparai.nl

Deel deze pagina