Tweede akte van het eerste atriumhotel met ondergrondse corridor in Nederland

Radisson Blu Amsterdam

Radisson Blu Amsterdam
Radisson Blu Amsterdam

Aan weerszijden Rusland

In 1986 kreeg Boparai deze grote opdracht, aanleiding tot de oprichting van het bureau. Het ontwerp van een vijfsterrenhotel met ongeveer 250 kamers in de binnenstad van Amsterdam. Een aantal 18e-eeuwse koopmanshuizen, een voormalige papierfabriek, een 19e-eeuwse pastorie dienden in moderne architectuur samengevoegd te worden tot een chic hotel. De straat Rusland, die dwars door de aan elkaar te koppelen panden lag, maakte de opgave extra complex.

Radisson Blu Amsterdam
Het atrium als centrale plaats van het hotel
Radisson Blu Amsterdam
Het atrium als centrale plaats van het hotel

Corridor en atrium

Om de toegankelijkheid vanaf de straat intact te houden is gekozen voor een ondergrondse verbinding tussen het noordelijk en zuidelijk deel van deze straat. Deze bouwkundige operatie is met veel precisie uitgevoerd. De corridor is ruim zeven meter breed waardoor een ruime onderdoorgang is ontstaan die tevens als verblijfsplek is ingericht. Het geheel monumentale zuidelijke deel is zorgvuldig gerestaureerd.

In het noordelijke deel zijn de monumentale delen gerestaureerd en via nieuwbouw verbonden. In de nieuwe noordgevel is de entree geplaatst die leidt naar een binnenhof alwaar het bestaande stadsweefsel zorgvuldig is aangeheeld met nieuwbouw. Dit mediterraans aandoende binnenplein is geheel overkapt als atrium. De architectonische ingrepen in het atrium zijn geaccentueerd door het contrast tussen oud en nieuw te benadrukken. Een reflecterende wand zorgt ervoor dat de ruimte nog ruimer en lichter oogt. Op deze centrale plaats van het hotel bevinden zich de receptie en een split-levellobby met een terras. In een van de monumentale panden die direct door het atrium wordt ontsloten is de Amsterdamse gezelligheid naar binnen gehaald door de bar als een typisch bruin café in te richten.

De als bruin café ingerichte bar

Een kwart eeuw later

Het Radisson Blu heeft na vijfentwintig jaar besloten het interieur en de gevel een make-over te geven. De kleuraccenten in de gevel zijn vervangen door warm-grijze tinten waardoor het pand ingetogen tussen de omringende grachtenpanden ligt. De entree pui en tourniquet hebben een dubbele hoogte gekregen waardoor een goed zicht ontstaat op het hart van het hotel, het atrium. Het interieur is gerestyled zonder de ruimtelijke structuur van het atrium en de corridor te wijzigen.

Radisson Blu Amsterdam
De split-levellobby van het hotel

Tijdloos frame

Het ontwarren van de complexe opgave met zijn vele panden, monumentale beperkingen, bouwkundige uitdagingen en de ingewikkelde hotellogistiek om deze vervolgens samen te brengen in een helder, ruimtelijk frame is de basis geweest voor het succes. Een succes dat bij de opening in 1990 groots gevierd werd met het Zweeds koningspaar en de Amsterdamse burgemeester Van Thijn. Het feit dat na vijfentwintig jaar en na ruim 3 miljoen gasten niet getornd hoeft te worden aan deze duurzame structuur is precies waar het bij ingewikkelde opdrachten om gaat en geheel in de filosofie van de opdrachtgever: ‘100% satisfaction’.

Radisson Blu Amsterdam
Het interieur is gerestyled zonder de ruimtelijke structuur van het atrium en de corridor te wijzigen
Opgave
Herbestemming en samenvoeging monumentale panden met nieuwbouw tot 5-sterren hotel met 252 kamers in het centrum van Amsterdam
Opdrachtgever
Radisson Blu Hotels (voorheen SAS Royal Hotels)
Aannemer
Nijhuis Bouw
Periode
1987-1990, renovatie gevel en entree: 2016 interieur Edward van Vliet Bvo: 18.000 m2
Fotografie
Alexander van Berge
Programma
Typologie

Type opdracht

Meer weten over dit project?

Neelu Boparai
Architect/eigenaar

+31 (0) 75 – 655 55 55
office@boparai.nl

Deel deze pagina