Grandeur van een rijksmonument

Hotel The Grand Amsterdam

Hotel The Grand
De receptie van The Grand

Hotel The Grand: een rijke historie

Hotel ‘The Grand’ aan de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam bestaat uit zes verschillende gebouwen die in de loop der tijd samengevoegd zijn. De gebouwen hebben sinds 1578 verschillende functies geherbergd. Zoals een klooster, een Prinsenhof, een admiraliteit, het stadhuis en vanaf 1992 het hotel. Het zal geenszins de verbazing wekken dat de meeste gebouwen Rijksmonumenten zijn. De rijke historie van ‘The Grand’ wordt opgeluisterd door speciale gebeurtenissen zoals het verblijf van Willem van Oranje, Prins Maurits en prins Frederik Hendrik, het huwelijk van Prinses Beatrix en Prins Claus, een kunstwerk van Karel Appel en het verblijf van aansprekende sterren zoals Michael Jackson, Madonna en Alicia Keys.

Hotel The Grand
Luchtfoto
Hotel The Grand
Uitbreiding restaurant

Oppoetsen

Vijftien jaar na de ingebruikname als hotel had het interieur van kamers en zalen een opfrisbeurt nodig. Besloten werd om tegelijkertijd de verouderde technische installaties en onlogische routing van het gebouw aan te passen. Gasten die het zwembad bezochten waren bijvoorbeeld genoodzaakt in hun badjas de lobby te doorkruisen en bezoekers voor het meetingcentrum mochten na ontvangst in de lobby weer buitenom naar de entree voor de vergaderruimtes.

 

Hotel The Grand
Het nieuwe restaurant
Hotel The Grand
Lobby

De carte blanche die gegeven werd voor de aanpassing van het interieur stond in contrast met beperkingen die het behoud van rijksmonumentale panden met zich meebrengt.

Hotel The Grand
Nieuwe situatie begane grond
Verbinding restaurant met courtyard
Hotel The Grand
Bar met uitzicht op gracht

Organisch wordt logisch

Doordat het complex niet als één geheel gebouwd is en de oorspronkelijke rooilijnen en fundamenten ten opzichte van elkaar verschillen, waren vele delen van het gebouw via trapjes en omwegen met elkaar verbonden. Bestaande bouwtekeningen bleken door alle verbouwingen niet accuraat en oude blauwdrukken met tel- en meetwerk zijn er aan te pas gekomen om een exacte bestaande situatietekening te construeren. Met respect voor de originele delen is toen in nauwe samenwerking met de opdrachtgever en zorgvuldige afstemming met Monumentenzorg de logistiek van het hotel gewijzigd. Een interne corridor leidt de bezoekers via een experience route door de bloemenwinkel naar de vergaderfaciliteiten, badgasten betreden het zwembad via de eerste etage en de routing van het dienstverlenend personeel is sterk geoptimaliseerd.

Ook de niveauverschillen in het restaurant met de toepasselijke naam Bridges zijn vanaf de straat tot aan de courtyard overbrugd. Een ruimtelijke doorbraak naar de binnenplaats met tuin maakt deze vanaf de gracht voelbaar.

De renovatie van de kamers is in fasen en met behoud van originele elementen gebeurd.

Hotel The Grand
Voorbeeld badkamer
Hotel The Grand
Gerenoveerde trappenhal
Hotel The Grand
Het nieuwe restaurant

Opgeschoonde grandeur

De opgave om een rijksmonumentaal gebouw te beschermen terwijl een rigoureuze transformatie met structurele ingrepen noodzakelijk is, vergt een scherp inzicht in het verschil tussen wens en noodzaak, een laverend vermogen tussen beleid en uitvoering en overtuigingskracht om alle partijen op één lijn te krijgen. Als gevolg behoudt het hotel haar monumentale status en met alle vernieuwingen, ook haar grandeur. Tegenwoordig ‘Legend The Grand’.

Hotel The Grand
Binnenplaats entree The Grand
Opgave
Renovatie 22.660 m2 rijksmonument
Opdrachtgever
Accor Hotels Benelux
Aannemer
Ballast Nedam
Periode
2006-2010
In samenwerking met
Sybille de Margerie
Programma
Typologie


Type opdracht

Download project

Meer weten over dit project?

Neelu Boparai
Architect/eigenaar

+31 (0) 75 – 655 55 55
office@boparai.nl

Deel deze pagina