Renovatie rijksmonumentaal hotel

Ink Hotel Amsterdam

Ink Hotel Amsterdam
Restaurant met uitzicht op centrale bar

Uit de Tijd

In de binnenstad van Amsterdam ligt het voormalige Convent hotel met 148 kamers. Het is een complex van meerdere Rijksmonumenten, waaronder de voormalige drukkerij De Tijd. Het interieur van het hotel ademde de tijdgeest uit van de laatste verbouwing, oubollig en donker. De opdracht om het hotel te transformeren naar een hedendaags concept van stijlvol ontspannen en werken was geen overbodige luxe.

 

 

Ink Hotel Amsterdam
Oude situatie begane grond
Ink Hotel Amsterdam
Nieuwe situatie begane grond

Verbindende binnenplaatsen

In samenwerking met interieurarchitect Concrete is het gehele hotel grondig aangepakt. Het ontwerp is geënt op de pijler ‘tijd’, tevens een mooie metafoor vanuit de historie. In een hotel wil je geen tijd verspillen maar kunnen genieten van de tijd die je er doorbrengt. Allereerst is vanuit de gedachte dat tijd kostbaar is, ingezet op een efficiënte routing en indeling. De dichtgebouwde binnenplaatsen zijn opengebroken en ingericht als patio’s. Het eerste lichthof is overdekt met een hoog glazen plafond en verbonden met de lobby waar de lage plafonds verwijderd zijn. Over een hoogte van twee verdiepingen is deze ruimte doorgetrokken naar de vergrote entree, die daardoor royaal oogt en bovendien een doorkijk geeft naar het binnenpleintje.

Aan de openlucht-patio die als een loungeplek fungeert, liggen een transparante vergaderkamer, fitnessruimte en een glazen corridor.

Ink Hotel Amsterdam
Bar als spil van het restaurant
Ink Hotel Amsterdam
Kijk op glazen plafond lichthof en muurtekst
Ink Hotel Amsterdam
De verbindende binnentuin van het Hotel

Communicerende ruimtes

Vanuit de receptie heeft de gast zicht op de bar, die de spil van het restaurant vormt. De functionele driedeling in het restaurant van werken, dineren en ontspannen is door de vormgeving van het interieur waarneembaar en geeft daardoor  gelegenheid tot informele interactie tussen de ruimtes en haar bezoekers.

Elementen van dutch design en de voormalige drukkerij, zoals de letterbak, die de hotelgast iets vertellen over de cultuur en historie van het gebouw en Amsterdam, zijn verwerkt in het nieuwe hippe interieur van alle kamers, restaurant en lobby.

Ink Hotel Amsterdam
Receptie met ‘letterbakmuur’
Ink Hotel Amsterdam
Vernieuwde hotelkamer

Alle tijd

Het vinden van de juiste balans in het weglaten en toevoegen van wanden binnen de monumentale en bouwkundige kaders van het gebouw heeft geleid tot een synergie van openheid, transparantie en hospitality. De informele en persoonlijke sfeer van het hotel wordt versterkt door de toevoeging van de cultuurhistorische elementen. In combinatie met de upgrade van het interieur wordt de gast onthaald op een luxe en comfortabel bezoek. Hier heb je als gast alle tijd.

Ink Hotel Amsterdam
Gevel van het Ink Hotel
Opgave
Renovatie van een 4sterren rijksmonumentaal hotel met 148 kamers
Opdrachtgever
Accor Hotels Benelux
Aannemer
JP van Eesteren
In samenwerking met
Concrete
Periode
2015
Programma
Typologie


Type opdracht

Meer weten over dit project?

Neelu Boparai
Architect/eigenaar

+31 (0) 75 – 655 55 55
office@boparai.nl

Deel deze pagina