Renovatie en uitbreiding van een groot jarenzeventig hotel

Novotel Amsterdam

Novotel Amsterdam
Ingang van het Novotel

In trek maar verouderd

Het Novotel Amsterdam City hotel is door haar goede bereikbaarheid vanaf de snelweg, Schiphol en Amsterdam centrum erg in trek bij reisorganisaties, vliegtuigcrews en bedrijven die vergaderruimtes willen huren. Als het grote, verouderde hotel in 2010 toe is aan een renovatie, worden ook het zalencentrum, restaurant en de fitnessruimte uitgebreid. Dit was meteen de kans om de ondermaats functionerende logistiek te verbeteren. Zo lagen de vergaderzalen door het pand verspreid en liepen de verkeersstromen voor de diverse typen gasten door elkaar heen. Bezoekers parkeerden aan de achterzijde, waardoor de achteringang een prominentere rol had dan de hoofdingang. De daglichtloze lobby werd aan het oog onttrokken door de winkeltjes aan gevel. De opgave om dit hotel te transformeren zonder dat de gasten hier hinder van zouden ondervinden, impliceerde een complexe logistieke puzzel, een strakke planning en efficiënt (samen)werkproces.

Novotel Amsterdam
Nieuwe receptie en lobby

Wens en proces

Een uitvoerbaar hotelontwerp vereist kennis van de hotellogistiek. Een buitenlandse opdrachtgever vereist goede communicatievaardigheden om de exacte wensen boven water te krijgen en deze binnen de Nederlandse bouwregelgeving zo optimaal mogelijk te verwezenlijken. Deze kwaliteiten waren randvoorwaarden om tot een snel, efficiënt en geruisloos bouwtraject te komen. Het cruciale samenwerkingsproces deed een beroep op de flexibiliteit, de overredingskracht en het bedenken van innovatieve oplossingen. Van het buiten aan de gevel plaatsen van de bouwlift tot het ruggespraak houden met het Franse hoofdkantoor over de mate van scheiding van gasten.

Novotel Amsterdam
Restaurant
Novotel Amsterdam
Restaurant

Puzzelen met ruimtes

Met het ontrafelen van de opgave is eerst gekeken naar ruimtelijke ingrepen die het hotel logistiek en qua lichtinval konden verbeteren. Ter hoogte van de lobby en de hoofdentree tot aan het restaurant is de gevel verbreed en transparant gemaakt waardoor de ontvangstruimte licht en overzichtelijk is geworden en de gasten niet meer buitenom naar het restaurant hoeven. De dragende massieve kolommen zijn ingepakt met glas en het plafond is verhoogd zodat de lobby nog ruimtelijker wordt. Vanaf de lobby naar het restaurant is een ‘special box’ ontworpen met geïntegreerde zitjes aan de gesloten zijde, een walk-through en een koffiebar.

Alle vergaderzalen zijn samengevoegd en uitgebreid aan de achterzijde van het hotel, waar de bezoekers via een aparte entree het zalencentrum kunnen betreden. Flexibele wanden tussen de 17 vergaderzalen zorgen voor variabele grootte van de ruimtes. Het is zelfs mogelijk het totale oppervlak van het vergadercentrum als één ruimte te gebruiken. Boven de zalen bevinden zich hotelkamers waar gasten na een evenement kunnen logeren.

De parkeerroute is geoptimaliseerd en loopt eerst naar de hoofdentree. Bussen worden naar de achterzijde geleid waar een aparte ingang en incheckbalie voor groepen is. De nieuwe separate verkeersstromen voor de individuele gast, de zakelijke gast en groepen, zorgen voor een optimale logistiek waarbij gasten elkaar niet in de weg te lopen.

De welness- en fitnessruimtes zijn op de eerste verdieping geplaatst waardoor de gasten zich ontspannen in sport- of badkleding in een privatere omgeving kunnen bewegen. De jaren zeventig gevel is na een mockup bekleed met gelijmde glazen panelen die zijn voorzien van een zeefdruk met het effect van voorgehangen vitrage. Dit geeft het gebouw een tactiele moderne uitstraling.

Novotel Amsterdam
Ingang van het Convention Centre
Novotel Amsterdam
Interieur van het Convention Centre

Met recht novo

De combinatie van een complexe opgave, de globale wens van de Franse opdrachtgever en verschillende samenwerkende partijen kon dankzij de specifieke kennis van het hotelproces gedetermineerd worden tot een helder plan. Om het renovatieproces goed te laten verlopen is continu geschakeld tussen creatief en technisch denken en tussen communicatief en daadkrachtig optreden. Het resultaat is een logistiek goed georganiseerd hotel met een moderne upgrade, een novo hotel.

Novotel Amsterdam
Gevel
Novotel Amsterdam
Overzicht van het Novotel Amsterdam
Opgave
Renovatie van viersterrenhotel met 610 kamers en uitbreiding van restaurant, zalencentrum met 17 zalen en fitnessruimte
Opdrachtgever
Accor Hotels Benelux
Aannemer
Reconse BV
In samenwerking met
David Morris, Studio Proof en Movares
Periode
2010
BVO
30.000 m2
Fotografie
Luuk Kramer
Programma
Typologie

Type opdracht

Meer weten over dit project?

Neelu Boparai
Architect/eigenaar

+31 (0) 75 – 655 55 55
office@boparai.nl

Deel deze pagina