Beeldbepalend gevelontwerp zorgt voor identiteit

Holland Park Diemen

Grootschalige ontwikkeling

Op de desolate plek van een voormalig kantorenpark in Diemen verrijst de nieuwe woonwijk Holland Park van 10 hectare met 23 woonblokken en 8 torens. Met 3.000 woningen is het de grootste gebiedsontwikkeling van Nederland. Het stedenbouwkundig plan schrijft gesloten bouwblokken van vijf of zes bouwlagen met openbare groene binnentuinen en interactie met de straten, pleinen en grachten voor. Om te voorkomen dat met de grootse opzet van het plan de menselijke maat verdwijnt, is het uitgangspunt voor het architectonisch ontwerp een levendige wijk met de sfeer van een moderne grachtengordel.

Holland Park
Impressie binnentuin blok 1
Holland Park
Birdview Holland Park

Gevarieerd gevelontwerp voor Holland Park

In plaats van één architect per blok te selecteren is in Holland Park gekozen om elk blok door verschillende architecten, waaronder Sjoerd Soeters, Geurst & Schülze, Rijnboutt, Bedaux Brouwer, Jo Coenen, Inbo en Boparai, te laten ontwerpen. Daarbij is een onderscheid gemaakt tussen woning- en gevelontwerp. Deze integrale ontwerpmethode zorgt voor een divers woningaanbod en gevelbeeld. Onze opgave was gevels voor verscheidene blokken te ontwerpen als een moderne interpretatie van de historische grachtenpanden. Rustige kleuren met spanning en reliëf in het metselwerk en een ritmische plaatsing van de ramen laten een neutraal maar tevens speels gevelbeeld ontstaan. Tijdens verschillende workshops per blok vond de afstemming tussen de architecten plaats. De gevelarchitecten hadden een belangrijke taak in het kloppend maken van de ontwerpen. Immers, het exact laten aansluiten van de gevels op het achterliggende programma en de aangrenzende gevels vereist technische precisie en flexibiliteit.

Holland Park
Impressie interieur woning

Bestand tegen tand des tijds

Het gevelontwerp is grotendeels beeldbepalend en speelt een belangrijke rol in het succes van een plan. Het resultaat in Holland Park is een wijk die in combinatie met de secuur ontworpen openbare ruimtes stedelijk en sfeervol aandoet. De zorgvuldige vertaling van historische gevels naar moderne varianten met bijzondere accenten in metselwerk heeft geleid tot mooie, tijdloze ontwerpen. Dat is een prestatie waar de toekomstige bewoners van Holland Park nog heel lang plezier van zullen hebben.

Holland Park
Sfeerbeeld Holland Park
Holland Park
Gevelbeeld bij avondlicht
Opgave
Ontwerp van meerdere gevels voor verschillende blokken
Supervisor
S. Soeters
Opdrachtgever
Holland Park
Periode
2016-2019
Programma
Typologie
Type opdracht

Meer weten over dit project?

Neelu Boparai
Architect/eigenaar

+31 (0) 75 – 655 55 55
office@boparai.nl

Deel deze pagina