Brandweerpost als baken in de wijk

Brandweer Halfweg

Brandweer Halfweg
Brandweer Halfweg, gesitueerd midden in een woonwijk

Brandweerpost in woongebied

Het samengaan van de brandweer Halfweg en Zwanenburg betekende een nieuw gebouw voor de vrijwillige brandweermannen, de wagens en hun jeugdopleiding. De locatie voor de nieuwe post ligt op een ongebruikelijk driehoekig perceel dat omringd is door (provinciale) wegen en woningen. De wens om een efficiënte doch vriendelijk ogende brandweerpost te ontwerpen leek paradoxaal kijkend naar het stoere en robuuste karakter van de brandweer, gericht op het snel uitrukken bij calamiteiten.

Brandweer Halfweg
Nieuwe situatie

Brandweer Halfweg, een ruimtelijk object

De bijzondere vorm van de plek is aangegrepen om een alzijdig gebouw van donkergrijze staalplaten en glas te ontwerpen dat zich opent naar de omgeving. Bovenop de plint is een kleiner volume geplaatst voor de gemeenschappelijke ruimte. Door een optische inkeping lijken het twee kleine kubussen met daartussen plek voor een groene buitenruimte, waar de beplanting als een groene waterval naar beneden overhangt. Een betonnen band die het a-symmetrische gebouw omkadert ligt op enkele punten iets van de gevel af waardoor vanzelfsprekende plantenbakken ontstaan. De omkadering gaat aan beide zijden van het gebouw in een schuine lijn omhoog als de ribben van een wiskundig object en verandert boven de geheel transparante stalling van het wagenpark in een luifel. De hoge glazen plint aan de voorzijde zet het wagenpark letterlijk in de spotlights en benadrukt daarmee de heldhaftige functie van de brandweer. De entree is gericht op de punt van het driehoekige kavel waardoor de brandweer snel in elke richting kan vertrekken.

Brandweer Halfweg
Plattegrond begane grond (links) en 1e verdieping (rechts)

Onverwacht groen

In het ontwerp is creatief gebruik gemaakt van het driehoekige perceel waardoor de post als een hoeksteen voor de wijk fungeert. Het gebouw zelf is een stoer ruimtelijk object dat van gesloten naar open en van donker naar licht de brandweerauto’s naar buiten begeleidt. De slimme integratie van de groene ruimtes in de meer gesloten delen geven een beschut uiterlijk aan de post en zijn vrijwilligers, een onverwachte begroeting naar de stenen omgeving. Deze nieuwe brandweerpost ligt verankerd als een baken op zijn plek.

Brandweer Halfweg
Autostalling
Brandweer Halfweg
Van transparant via groen naar gesloten uiterlijk
Brandweer Halfweg
Post als (licht) baken in de wijk
Opgave
Brandweerpost voor vrijwillige brandweer Halfweg en Zwanenburg
Opdrachtgever
Gemeente Haarlemmermeer
Aannemer
De Combi Deventer
Periode
2013-2014
Overig
Gewonnen selectie
Fotografie
Luuk Kramer
Typologie
Type opdracht

Meer weten over dit project?

Neelu Boparai
Architect/eigenaar

+31 (0) 75 – 655 55 55
office@boparai.nl

Deel deze pagina