Wonen in hout

Woodstone

Dit prachtige duurzame project, het grootste houten woningbouwproject op dit moment van Europa, gaat zijn plaats krijgen in Heerhugowaard.

Er worden ca. 200 woningen ontwikkeld verdeeld over 5 woontorens variërend in hoogte van 7 tot 12 lagen.  Aan de Westtangent komen drie, nagenoeg identieke, woontorens ontworpen door Boparai Architecten. Deze staan als een ‘Drieling’ naast elkaar en zijn ten opzichte van elkaar licht verdraaid waardoor ze steeds op een eigen wijze de aandacht trekken. De driehoekige vormgeving van de gevels geven de bewoners maximaal lichtinval en uitzicht. Mecanoo Architects uit Delft heeft het ontwerp van de twee overige woontorens op zich genomen. Door een vroegtijdige afstemming tussen de architecten ten aanzien van de materialisatie is er, ondanks de unieke en eigenwijze uitstraling van de verschillende gebouwen, een mooie eenheid te vinden tussen de blokken onderling. De vijf torens staan als iconische eenheden verstrooid ten opzichte van elkaar.

Het casco van de gebouwen wordt uitgevoerd in CLT, cross laminated timber. De houten draagstructuur gaat door tot in de liftkernen en trappenhuizen. Alleen de begane grond zal in beton worden uitgevoerd.

Leverancier van het hout is Hamlet.

Het CLT dat wordt toegepast komt uit Europese, duurzaam beheerde bossen. Additioneel aan het heraanplantprogramma van de bosbeheerder, heeft Hamlet een eigen programma. Voor elke m³ CLT die in een project gebruikt wordt, planten zij een boom, bij voorkeur in de gemeente waar ze bouwen.

De gevelbekleding bestaat uit een zo licht mogelijk steenachtig materiaal. Hiermee wordt toekomstig onderhoud zoveel mogelijk beperkt.

Het hout dat wel als gevelbekleding terugkomt is van duurzame hergebruikte Azobé planken, gemaakt van oude damwanden uit heel Nederland. De samenkomende onderdelen vormen een circulair samenspel van elementen die in hoge mate losmaakbaar zijn.

Aan de gevel bevinden zich de wintertuinen, deze zijn als gehoekte serres vormgegeven en geven de woongebouwen hun kenmerkende uitstraling.

Hierdoor geven de gebouwen vanuit ieder standpunt een steeds veranderend beeld.

Op de toekomstige bouwlocatie zijn een aantal verdiepingen met een aantal modelwoningen in aanbouw. Op termijn kun je dus je mogelijke woning gewoon bezoeken. Ervaren hoe het is om te wonen in hout.

Comfortabel en duurzaam.

Parkeren vindt half verdiept plaats in een garage van twee lagen.

Opgave
200 woningen in 5 woontorens
Opdrachtgever
De Nijs Projectontwikkeling
Aannemer
Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zonen
Installatieadvies
Merosch
Constructeur
Pieters Bouwtechniek
Bouwtechnisch advies
Arup
Landschapsarchitect
Van Dijk & Co
Houtleverancier
Hamlet
Programma
Typologie

Type opdracht

Meer weten over dit project?

Neelu Boparai
Architect/eigenaar

+31 (0) 75 – 655 55 55
office@boparai.nl

Deel deze pagina