ProefLokaal De Wereld

Kontakt der Kontinenten Soesterberg

Het conferentiehotel Kontakt der Kontinenten bestaat uit een complex van voormalige kloostergebouwen midden in het bos gelegen in Soesterberg. De huidige inrichting en uitstraling van het restaurantgedeelte ProefLokaal De Wereld is gedateerd en afgeschreven. Het food & beverage concept sluit niet meer aan bij de gewenste totaalbeleving van het conferentiehotel en de kwaliteitsverwachting van de gast van vandaag en morgen. Om aan de veranderende vraag te kunnen voldoen heeft het hotel gekozen voor een flinke uitbreiding en verbouwing van het restaurant en de keuken.

Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten

ProefLokaal De Wereld bevindt zich in een 1-laags bouwdeel aan de achterzijde van het hotel grenzend aan het oude missiehuis en de kapel. Het heeft een prachtige plek aan de tuin omringd door een oud bos. De aanbouw uit de jaren 90 voldoet niet meer aan de beoogde sfeer en programmatische invulling van het huidige food & beverage concept. Door middel van sloopnieuwbouw is gekozen voor een nieuwe invulling en uitbreiding van dit gedeelte van het hotel.

Oude situatie

Licht & Lucht

Het nieuwe restaurant is met veel aandacht voor maat en schaal  toegevoegd aan het historische ensemble. “Licht & lucht” waren belangrijke uitgangspunten voor deze transformatieopgave. Een glazen paviljoen in de tuin als leidmotief was dan ook een voor de hand liggende keuze. De nieuwbouw opent zich maximaal naar de bostuin toe waardoor het groen als ware naar binnen wordt getrokken.

Het paviljoen is door middel van een atrium ‘los’ gehouden van het missiehuis en de kapel. Op die manier worden de bestaande gevels in ere hersteld en dragen ze sfeervol bij aan het nieuwe interieur. De rijke geschiedenis van het kloosterverleden wordt hier voelbaar.

 

Concept nieuwe invulling
Ruimtestudie atrium

Het atrium is zowel ruimtelijk als programmatisch een tussengebied. Het fungeert niet alleen als circulatiezone maar kan naar gelang ingezet worden als uitbreiding van het restaurant, servicelounge of break-out zone.

De nieuwbouw van glas en staal is modern en minimalistisch gedetailleerd. Hierdoor ontstaat een mooi contrast met de robuuste historische bouwdelen eromheen.

Impressie vanuit de tuin

Beleef wereldse gastvrijheid

Het serviceconcept in ProefLokaal De Wereld 2.0 staat nog meer dan nu het geval is in het teken van ‘Beleef wereldse gastvrijheid!’ waarbij de sfeerbeleving naadloos aansluit op de totaalbeleving in het conferentiehotel. In dit culinaire centrum van het conferentiehotel worden de zintuigen werelds geprikkeld: horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Deze ‘social space’ is bij uitstek een ontmoetingsplek voor wereldburgers.

Het restaurant, de bar en de servicelounge vormen één geheel, maar zijn optisch en akoestisch van elkaar gescheiden. Door de materiaalkeuze van de afwerking en het meubilair en door het weidse uitzicht op de bostuin wordt de natuurbeleving versterkt. Hierbij is er optimale synergie tussen binnen en buiten. Een unieke historische locatie in het groen.

Opgave
Uitbreiding & optimalisatie restaurant conferentiehotel, Soesterberg
Opdrachtgever
Kontakt der Kontinenten
Start bouw
2019
Oplevering
2020
Overig
gewonnen tender 2017
Programma

Typologie
Type opdracht

Meer weten over dit project?

Neelu Boparai
Architect/eigenaar

+31 (0) 75 – 655 55 55
office@boparai.nl

Deel deze pagina