Groots wonen

Locatie GP Groot Heiloo

De woningen van Groots Heiloo zijn ontworpen op het oude terrein van GP Groot infra waar het bedrijf 100 jaar geleden zijn oorsprong vond. Ons ontwerp is daarom geïnspireerd door het bedrijfsmatige verleden en de sfeer van het terrein schemert op een nonchalante en vanzelfsprekende manier door. We hebben ons laten inspireren door wat er voor ons lag: het gouden jubileum van GP Groot.

Hoe de bewoner dat straks terugziet in de bebouwing is te zien in de architectuur die is toegepast. Een locatie gebonden ontwerp met een bollenschuur en vrijstaande laag aangekapte woningen aan de Hoogeweg. Het goudbruine jubileumlogo van GP Groot in de gevel van de bollenschuur de eerste voorzichtige introductie naar het bedrijfsmatige verleden.

“De Hoogeweg is van nature speels ingericht, met de tuiten van de woningen naar voren gericht. Door de nieuwbouwwoningen hier ook met de kopgevel naar voren te zetten gaan ze naadloos op in het kralensnoer van gevels. Bovendien maken sommige gevels een sprongetje naar voren en hebben de woningen lage goothoogtes. Dat geeft een gevoel van kleinschaligheid en knusheid.”

Achter de lintbebouwing ligt de rest van de buurt en dan tekent de bedrijfsmatigheid zich duidelijker af. Hier wordt het soberder, doelmatiger. Geen liflafjes maar een robuuste lichte ruwe baksteen en goudbruine, aluminium gevelplaten gecombineerd met bijpassende houten kozijnen. “Dat gouden randje is de gemene deler, een dikke knipoog naar 100 jaar GP Groot.” In het hart van de wijk is het industriële karakter maximaal. De stalen balken en aluminium gevelplaten creëren hier de oude sfeer van toen. Maar het is warm, gezellig, knus.
Wij hebben uitdrukkelijk gezocht naar de aansluiting op de omgeving en het verleden. Het oorspronkelijke terrein bood inspiratie voor beide aspecten. Een kenmerkende verstrooiing van gebouwen. Dat karakter wilden we behouden door de wijk op een natuurlijke, nonchalante manier in te delen.

Opgave
45 woningen in diverse verschijningsvormen
Opdrachtgever
HSB Ontwikkeling BV
Periode
2024
Artist Impressions
Theo van Leur Architectuurpresentaties
Programma
Typologie
Type opdracht

Meer weten over dit project?

Neelu Boparai
Architect/eigenaar

+31 (0) 75 – 655 55 55
office@boparai.nl

Deel deze pagina