Strak en rustig verbouwd

Kantoor en Huid Medisch Centrum, Amsterdam

Facelift

Op een bedrijventerrein nabij het AMC (Amsterdams Medisch Centrum) stond een vierlaags kantoorpand uit de jaren tachtig. De voor die tijd moderne gevels bestaande uit sandwichelementen waren gedateerd en voldeden niet meer aan de huidige bouwkundige eisen. De wens was om deze te vervangen door een lichte glasgevel en het interieur te transformeren tot een neutraal en flexibel in te delen kantoor- en laboratoriumgebouw. Om de flexibele indeelbaarheid van het gebouw te optimaliseren zijn het trappenhuis en lift verplaatst naar de bestaande vide zodat er plaats was voor een meer representatieve entree en ruimere en doorlopend aan elkaar te schakelen werkruimten op de verdiepingen. Op de begane grond en eerste verdieping nam het Huid Medisch Centrum zijn intrek. Het centrum, een samenwerking tussen het AMC, VUmc en Centrum Oosterwal, wilde op één adres alle reguliere behandelingen van de huid en spataderen aan kunnen bieden. Door de flexibele opzet van het gebouw was het eenvoudig om op de begane grond en eerste verdiepingen de daarvoor benodigde spreek- en behandelkamers te maken alsmede twee operatiekamers.

Strak op poten

De eisen van een laboratorium en de wens voor een glazen gevel druisen tegen elkaar in. Om naar wens zon en warmte te kunnen weren zijn de gevels voorzien van een interne zonwering, waarbij de warme lucht tussen glas en zonwering wordt afgezogen, hierdoor blijven de ruimten koel. Om het gebouw in te kunnen delen in meerdere ruimten zijn de grote glasvlakken onderbroken door smalle penanten bekleed met donkergrijze keramische tegels. De gevel en plattegronden zijn afgestemd op de bestaande draagstructuur opdat zo min mogelijk kolommen voor de ramen staan en de flexibiliteit van de indeling maximaal is. Op de begane grond springt de gevel iets terug. Het gebouw lijkt met zijn lichtgrijze kolommen op poten te staan en de loopgang die ontstaat leidt de bezoeker beschut naar de entree op de hoek. Deze hoekplaatsing zorgt voor goede zichtbaarheid vanuit beide rijrichtingen. De laboratoria zijn gepositioneerd aan de noord- en oostgevel om zoveel mogelijk direct zonlicht te weren. De gangen van het centrum liggen aan de pui en de spreekkamers met een bovenlicht daarachter. Zo komt daglicht in beide zones met behoud van de privacy.

Vernieuwende eenvoud en flexibiliteit

Duurzaamheid zit in dit label A-gebouw niet alleen in de installaties en energiemaatregelen maar ook in de transformatie van een bestaand gebouw. Door vanuit de casco kolomstructuur het gebouw opnieuw in te delen en te bekleden heeft het gebouw een maximale flexibiliteit en dus toekomst gekregen. De minimale hoeveelheid materialen zorgt voor een rustig en neutraal beeld, waarbij de terugliggende plint van het gebouw in combinatie met de glazen gevel een zekere lichtheid aan het blok geeft. De inpassing van de laboratoriumruimtes past bij het strakke karakter van het pand, waarbij de meer beschutte plint de bezoeker rustig uitnodigt om het Huid Medisch Centrum binnen te stappen. Vernieuwend zonder al te veel op te vallen, dat is de kracht.

Opgave
Transformatie van een jaren tachtig kantoorgebouw tot laboratorium- (ML1 en ML2) en kantoorruimten.
Opdrachtgever
Caransa Groep BV
Aannemer
Hillen & Roosen
Periode
2016
Copyright foto's
Royal Mosa BV
Programma
Typologie
Type opdracht

Meer weten over dit project?

Neelu Boparai
Architect/eigenaar

+31 (0) 75 – 655 55 55
office@boparai.nl

Deel deze pagina