Wonen waar fruitbloemen bloeiden

De Bangertse Tuin Hoorn

Net ten noordoosten van het historische centrum van Hoorn ligt De Bangertse Tuin. Een eigentijds kleinschalig nieuwbouwplan in een historische omgeving. Het gebied was eeuwenlang het fruitteelt gebied van West-Friesland.

Hier zijn 16 woningen met een bijzondere uitstraling ontworpen. Het plan bestaat uitsluitend uit vrijstaande villa’s, 2-onder-1 kapwoningen en semi-bungalows in de vrije sector.

Daar waar ooit fruitbomen bloeiden, woon je op een unieke plek.

In de architectuur is het landelijke, eigentijdse karakter van de tuindersomgeving verbeeld. Kenmerkend is het gebruik van baksteen. Chique stenen die warm gemêleerd zijn. De detaillering is bescheiden en luiken mogen niet ontbreken. Vaak zijn luiken vaste vlakken naast een raamopening, soms een schuivend luik of ze bestaan uit afwijkend metselwerk met een reliëf.

Daar hebben we mee gespeeld. Bij de 2-onder-1-kapwoningen hebben we ervoor gekozen om de luiken in de vorm van het metselwerk met reliëf te maken. Dat effect komt door de slagschaduw van de zon maximaal tot zijn recht. Het geeft daarnaast meer spanning en allure aan de gevel. Bij de semi-bungalows en de twee vrijstaande woningen hebben we gekozen voor echte luiken.

Door een reliëf metselwerk in de gevel toe te passen, geven we de woningen elegantie mee. Het metselwerk speelt hier de hoofdrol.

De woningen beschikken over een woonruimte van 135 – 174 m2 en hebben allen een royale tuin op het oosten of zuid-westen. Een deel van de tuinen is ook gelegen aan het water. In de nieuwe wijk wordt extra aandacht besteed aan groen. Tevens wordt er een nieuw park aangelegd.

De woningen zijn bijna energie neutraal en hebben het zogenaamde BENG 2=0 label. Dit betekent dat de energierekening te verwaarlozen is. Daarnaast zijn de woningen gasloos en voorzien van een warmtepomp.

Opgave
16 woningen
Opdrachtgever
VBM Ontwikkeling
Opdrachtgever
BPD
Aannemer
Kuin
Periode
2023
Programma
Typologie
Type opdracht

Meer weten over dit project?

Neelu Boparai
Architect/eigenaar

+31 (0) 75 – 655 55 55
office@boparai.nl

Deel deze pagina