Groots Heiloo

8 april 2024

Feestelijke start bouw met het leggen van de eerste vloerplaat voor dit nieuwe wijkje in Heiloo vond afgelopen week plaats.

Het wijkje ligt ingeklemd tussen Limmen en Heiloo, tussen duinen en polder, vlakbij het strand op een zandrug die duizenden jaren geleden is gevormd.

Precies op het hoogste punt van deze strandwal ligt de historische Hoogeweg. Voor het bedrijf GP Groot, dat al meer dan 100 jaar aan de Hoogeweg zit, werd de plek te klein. Een verhuizing van het bedrijf bood nieuwe kansen voor deze historische plek.

Ontwikkelcombinatie Hoogeweg b.v. is dan ook een samenwerking tussen GP Groot en HSB.

Een bedrijf dat zo lang gezichtsbepalend is geweest voor deze wijk mag niet zomaar vergeten worden, daar waren de stedenbouwkundige en wij als architect het over eens. Zoals Stef Veldhuizen, stedenbouwkundige zei; “Groots Heiloo staat voor de transformatie van bedrijf naar iets nieuws. Daar ligt sentiment”.

GP Groot vind je daarom terug in het ontwerp, in de stenen, in de groene aanpak en in het verhaal. Het Gouden jubileum van GP Groot vertaald in de architectuur van de diverse woningen met een robuuste industriële baksteen en goudbruine, aluminium gevelplaten gecombineerd met bijpassende houten kozijnen.

Het industriële karakter is het duidelijkst terug te zien in het hart van de wijk. Stalen balken en aluminium gevelplaten brengen de oude sfeer van toen weer terug. Het is warm, gezellig, knus.

De wijk is op een natuurlijke, nonchalante manier ingedeeld.

Sommige gevels maken een sprongetje naar voren en de woningen hebben lage goothoogtes. Dit geeft een gevoel van kleinschaligheid en knusheid.

Alle 45 woningen zijn door ons ontworpen, bestaande uit 36 drie-onder-één kap-woningen, 4 levensloopbestendige woningen, 4 twee-onder-één kapwoningen en 1 vrijstaande woning.

Duurzaam gebouwd en gasloos. Gevels, wanden, vloeren, dak, kozijnen en buitendeuren zijn geïsoleerd volgens de BENG norm. Elke woning beschikt over een individuele warmtepomp met bodembron i.c.m. 4 zonnepanelen. Alle woningen zijn voorzien van vloerverwarming die is aangesloten op de warmtepomp. Balansventilatie met een WTW-unit.

Deel deze pagina