Nieuwe woonwijk Weespersluis bij Weesp wordt prachtig!

20 februari 2023

We hebben ons voor dit project ondergedompeld in de sfeer en kenmerkende architectuur van Weesp, een authentiek vestingstadje en zagen pakhuis- en tuitgevels, fraaie ornamentering en uitbundig gedecoreerde gevellijsten. Deze sfeer en beleving wilden we doorzetten in ons project in het centrum van Weespersluis. Hier hebben we in totaal 37 woningen mogen ontwerpen.

Ons project Vechtrijk XA2 ligt in het centrum van Weespersluis. Hier woon je aan of bij het plein, de haven, de Gouw én de doorgang naar de Vecht.

Vanuit je woning kijk je naar de bootjes die richting de Vecht varen of aanmeren in het haventje. In het centrum komen ook de andere voorzieningen van Weespersluis, zoals het gezondheidscentrum, de supermarkt, horeca, diverse kleinschalige winkels  en het kinderdagverblijf.

Aan het marktplein komen fraaie pakhuizen met op de begane grond extra hoge verdiepingshoogte. Om het aanblik rustig te houden hebben we gezocht naar een combinatie van repetitie en afwisseling.

Hier hebben we reeksen van twee of drie pakhuizen ontworpen met een industriële werfachtige uitstraling. Steeds drie gelijke pakhuizen of drie onder één kap met twee tot drie verdiepingen.

Heel bewust hebben we hier voor bakstenen gekozen die robuust en stoer zijn, in aardse kleuren. Een beetje verweerd, alsof de pakhuizen er al jaren staan.

Wanneer je de hoek om gaat bij de haven kom je in meer dorpse sferen. Hier zijn de woningen tot maximaal twee verdiepingen. De architectuur gaat hier meer een relatie aan met de omgeving. Een bankje in de gevel en een voortuin nodigen bewoners uit om buiten te leven en buren te ontmoeten.

De rijke detaillering van de woningen manifesteert zich in de Franse balkons, de fraaie gevellijsten en ornamenten zoals muurankers.

Op verschillende plekken in de straatwand hebben we een mooi vormgegeven poortje of doorgang ontworpen als toegang tot het gezamenlijke binnenterrein.

Uiteraard zijn de woningen goed geïsoleerd, gasloos, voldoen aan BENG, hebben ze PV-panelen en een warmtepomp.

We kunnen niet wachten om straks het resultaat te zien!

Deel deze pagina