Duurzaam drijvend wonen, Winnaar

12 mei 2010

14 april maakte het Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer de prijswinnaars bekend van de prijsvraag Duurzaam Drijvend Wonen. De prijsvraag was de eerste in zijn soort waarin duurzaamheid en het cradle to cradle principe (C2) in een toepasbaar ontwerp moesten samenkomen. Met gepaste trots maken wij u erop attent dat ons ontwerp, Infinity, winnaar is geworden in de categorie Beste Innovatieve Idee. Infinity is ontworpen om een gezin duurzaam en autarkisch te kunnen laten wonen op het water, zonder concessie te doen aan het (woon)comfort. In ons winnende idee hebben wij ons laten inspireren door twee enorme eilanden van plasticafval die thans in de oceaan drijven. De eilanden hebben een grootte – naar verluid – gelijk aan de omvang van de staat Texas.

Wij hebben er zodoende voor gekozen om een drijflichaam van gerecycled plastic te ontwikkelen. Deze gebruikt als ballast rivierzand. Voor de jury waren deze twee vernieuwende idee├źn de aanleiding om de prijs voor het beste innovatieve idee toe te kennen.

Beide grondstoffen zijn een mooi voorbeeld van de toepassing van het cradle to cradle principe. Dat principe werd voor het eerst beschreven in het boek: Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things (2002) van William McDonough en Michael Braungart. De Nederlandse vertaling van hun boek draagt de titel Afval=voedsel.
De centrale gedachte van de cradle to cradle (wieg tot wieg) filosofie, is dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Het eerste verschil met conventioneel hergebruik is dat er geen kwaliteitsverlies is, en geen restproducten die alsnog gestort worden. Deze kringloop wordt bedoeld met het motto: Afval=voedsel.

Team Infinity bestond uit: Bernard Blokzijl (Projectleider, Boparai Associates BV), Job van Noorloos (Energiedeskundige, Akzo-Nobel), Thijs van Oostveen (Architect, Soeters van Eldonk architecten),Yasin Tapan (Student Hogeschool van Amsterdam) en Roushnie Shahatoe (Student, Hogeschool van Amsterdam en Patrick Straatman (Architect, Straatman Architecture & Visuals).

Presentatie poster

Deel deze pagina